• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää alatunnisteeseen

Lakeuden Hunaja

Lusikkapehmoosta Hunajaa

  • Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Tilaa
  • Hunaja
  • Tarina
  • Yhteystiedot
    • Mehiläisparvi karkuteillä?

Hunajan eri muodot ja käsittely

Hunajissamme on kolmea eri kovuusastetta:

  • juokseva
  • lusikkapehemoonen
  • kiteytynyt.

Lisäksi on siivilöinnin asteet eli hieno ja karkea. Karkeasiivilöityä erikoishunajaa lukuun ottamatta kaikki muut hunajat hienosiivilöidään. Meillä on käytössä vain manuaaliset siivilät, ei painesiivilöitä. Luonnostaan hunaja on tuoreena juoksevaa, josta se yleensä hiljalleen kiteytyy kovemmaksi. Tarkkaa kiteytymisen kestoa ei voi ennustaa, sillä se riippuu mistä kasveista mehiläiset ovat meden hakeneet.


Kiteytynyt

Kiteytyneessä hunajassa voi olla näkyvää vaaleampaa kiderakennetta ja suutuntumassa tuntuvat hunajan sisältämien erilaisten sokerien kiteet. Tämä on luonnollista ja hunajalle aivan normaalia. Kiteytynyt hunaja ei ole välttämättä aivan kivikovaa, vaan se lohkeaa lusikoitaessa purkista. Kiteytynyt hunaja voi olla hieno- tai karkeasiivilöityä.

Lusikkapehemoonen

Lusikkapehemoonen on kiteytyneen ja juoksevan väliltä oleva suosikkihunaja. Se on nimensä mukaisesti sopivan pehmoista. Suutuntuma samettinen. Rakenne on saatu sekoittamalla hunajaa sekoittimella sekä lisäämällä ymppi eli pieni erä hienokiteistä hunajaa. Tällöin kidekeskuksista ei tule suuria eli kovia, vaan pieniä eli hunaja pysyy pehmoisena. Lusikkapehemoonen on siis tehty manuaalisesti sekoittamalla.

Juokseva hunaja

Juokseva hunaja on monen herkku ja varsinkin heti tuoreena suuhun makoosesti käyvänä. Juoksevaahunajaa tarjoamme purkeissa hieno- ja karkeasiivilöitynä ja puristepulloissa hienosiivilöitynä. Puristepullo on kätevä, sotkematon ja kovasti tykätty. Jos haluat herkutella juoksevallahunajalla ympäri vuoden, pakasta hunaja ja ota käyttöön yksi pakkaus kerrallaan. Hunaja kestää hyvin pakastamista. Juoksevaa myymme purkeissa sadonkorjuuaikaan ja puristepulloissa ympäri vuoden pakasteena.


Lakeuden Hunaja - Lusikkapehmoonen

Karkeasiivilöity hunaja

Asiakkaiden toiveiden mukaisesti tuotantoon otettu erikoishunaja. Ei käsitelty sen kummemmin, vain laskettu karkean eli isompireikäisen siivilän läpi suoraan lingosta purkkiin, kuten ennen vanhaan. Sisältää siis tavallista enemmän siitepölyä ja pieniä vahahiukkasia. Tuoreena juoksevaa, kiteytyy ajan kanssa. Myynnissä vain sadonkorjuuajan herkkuhunajana.

Metsähunaja

Lapuan Simpsiön Huhdanmäestä tuleva metsähunaja, jossa on paljon maitohorsmaa, villivadelmaa ja ripaus puolukkaa, mustikkaa. Juoksevaa ja hienokiteistä eli suodatettu useamman siivilän läpi. Kiteytyy ajan kanssa, mutta käytännössä kiteytyminen melko hidasta. Hiukan tummempi sävy.

Satokasvit

Hunajamme on pääsääntöisesti monikukkahunajaa. Osa tarhoista sijaitsee pelloillamme, joilla viljelemme apilaa, joten hunajan väri on vaaleaa. Mukana on usein myös voikukkaa ja maitohorsmaa sekä muita luonnon kasveja ja kukkia. Metsähunajan satokasvit ovat pääasiassa metsästä ja metsähunajan väri voi olla hiukan tummempaa. Yksilajihunajat, jos niitä saamme, myymme erikseen. Mehiläistarhamme sijaitsevat Lapuan lakeuksilla, peltojen ja metsien ympäröimänä.

Hunajavalmisteet ovat maustettuja lusikkapehemoosia hunajia. Makuina mm. inkivääri, sitruuna, eukalyptus ja lakritsi. Maustetut hunajat myymme 150 g lasipurkeissa. Muita hunajavalmisteita on tulollaan.


Granola - Lakeuden Hunaja -Lapua

Granolat valmistamme vain Rekoon ja muutamiin paikallisiin myymälöihin satunnaisesti.

Granolat ovat käsityötä parhaimmillaan. Granoloissa käytämme Lakeuden Hunajan omaa hunajaa makeutusaineena.


Säilytys ja käyttö

Kuiva, laadukas hunajamme säilyy useita vuosia, paljon pidempään kuin pakkauksessa annettu kaksi vuotta. Maista, haista! Pilaantunut hunaja haisee käyneeltä. Säilytä hunaja valolta suojattuna normaalissa huoneenlämmössä tai hiukan viileässä. Ei kuitenkaan jääkaapissa. Hunaja ei tykkää kosteudesta, tuoksuista tai kuumuudesta. Isommat erät voi hyvin säilyttää kuiva-ainekaapissa, mutta huonelämpötilan noustessa yli 22 asteen esimerkiksi kesähelteillä voi hunaja kerrostua. Kerrostuminen tarkoittaa, että kosteampi hunaja nousee pintaan ja voi pahimmillaan ruveta käymään. Jos kerrostunut hunaja tuoksuu hyvältä, hunajan on edelleen syömäkelpoista ja hunajan voi sekoittaa, jolloin kosteampi osa sekaantuu hunajaan uudelleen.

Luonnossa hunaja voi olla pesissä ympäri vuoden. Talvella pesän lämpötila laskee ja kesällä nousee, mutta kesällä mehiläiset säätelevät itse pesän lämpötilaa jäähdyttämällä tarvittaessa, jotta pesän lämpötila ei nouse yli 40 asteen. Sikiönosaston lämpötilasta mehiläiset ovat erittäin tarkkoja. Syksyllä ihminen ottaa mehiläisiltä hunajaa ja antaa tilalle mehiläisen suolistolle suosiollista sokerivesiliuosta. Sadonkorjuussa annamme sokerivesiliuoksen heti, jotta mehiläiset eivät hätäänny.

Meille on hoitotoimissa tärkeää mehiläisten hyvinvointi, emmekä halua aiheuttaa mehiläisille ahdistusta tai hätää. Vaikka otamme hunajaa pesistä, jätämme pesiin aina jonkin verran hunajaa ja varsinkin siitepölyä. Keväällä jaamme lisää siitepölykakkuja pesiin, jotta jokainen pesä saa tarvittavan määrän hektiseen kesäkauteen. Siitepölyä mehiläiset tarvitsevat erityisesti uusien mehiläisten kasvatuksessa.  

Pakastaminen ja kuumentaminen: Hunaja kestää hyvin pakastamista ja suosittelemme pakastamaan juoksevat, mutta lämmittäminen yli 40 asteen ja varsinkin kuumentaminen yli 60 asteen köyhdyttää hunajan. Me emme kuumenna tai pastöroi hunajiamme, jotta hunajasta ei katoa sen hyviä ominaisuuksia. Haluamme myydä ”elävää” hunajaa! Laitathan hunajan esimerkiksi teehesi aina viimeisenä juuri ennen kuin ryhdyt teetäsi nauttimaan.

Pakkaukset

Hunajapurkit 450 g ovat kierrätettyä ja kierrätettävää PET-muovia kierrekannella. Purkit ovat läpinäkyviä. Hunajavalmisteissa 150 g on lasipurkit. Pakkaamme hunajaa myös asiakkaiden omiin purkkeihin kilohinnalla. Purkit tai ämpärit voivat olla kierrätettyjä. Purkkien tulee olla ehdottoman puhtaita, tiiviitä ja hajuttomia. Hillopurkit ovat hyviä, mutta sillipurkkeihin emme kultaamme suostu pakkaamaan. 

Footer

Tomi ja Hannele Suvanto

Mehiläistarhurit Lakeuden Hunaja

Terveisiä lakeuksilta

  • Visit Facebook account (opens in a new tab)
  • Visit Instagram account (opens in a new tab)
  • Email

Tekijänoikeudella © 2025 · Kirjaudu sisään