Lakeuden Hunaja – Makeaa Lakeaa
Innostus mehiläisiin ja hunajantuotantoon syntyi kauan sitten, kun Hannele pääsi ensimmäisen kerran seuraamaan hunajan linkousta naapurissa. Tuore hunaja maistui ihanalle ja sisälsi pieniä mehiläisvahan palasia, joita oli kiva pureskella. Hannele tienasi kesätyörahoja torimyynnissä ja otti sinne naapurin hunajaa myyntiin. Sitä varten piti tietenkin opiskella mehiläisistä ja hunajasta. Tieto ja tiedon määrä hurmasivat, mehiläisten elämä on oma maailmansa. Kun opiskelujen ja perheen perustamisen jälkeen elämässä tuli sopiva hetki, Hannele lainasi kirjastosta mehiläishoidon perusteet ja luki niitä ääneen Tomille, joka vastusti mehiläisten tuloa, mutta suostui lopulta lähtemään peruskurssille.
Kun kesällä 2011 ensimmäiset pesät tulivat, innostui myös Tomi mehiläisten hoidosta. Aluksi pesiä piti olla vain kaksi, jotta saisimme oman perheen hunajat ja sukulaisille joululahjat, mutta sitten mehiläiset veivät mennessään ja nyt pesiä on paljon enemmän.
Mehiläisyrityksemme on kehittynyt ja laajentunut pikkuhiljaa vuosien saatossa. Lapsemmekin ovat päässeet perheyrityksemme töihin mukaan. Lakeuden Hunaja Suvannon mehiläistila on nykyään mehiläisiä tarhaava ja mustaherukkaa ja apilaa viljelevä perhetila Lapualla. Mehiläistarhoja on useita ja ne sijaitsevat mm. Lapuan Tiistenjoella, Alajoella, Simpsiöllä, kotonamme Lapuan Härsilässä sekä Lapuan ja Ylistaron rajan tuntumassa.
Kiinnostus johti innostukseen ja nyt mehiläiset ovat intohimo. Mehiläisten hoito on asia, jossa ei koskaan voi tulla valmiiksi. Koko ajan tulee uutta tietoa ja kehitettävää. Mutta mehiläistenhoito ei ole pelkkää tietoa, se on tuntemista: hoitotyössä tarvitaan kuuloa, näköä, hajua, makua ja tietenkin vankkaa fyysistä voimaa. Aurinkoinen kesäpäivä, pieni tuulenvire, mehiläisten pörinä ja hunajan ja vahan tuoksu!





Meille mehiläinen ei ole pelkkä hyönteinen, vaan ekosysteemin ja koko ihmiskunnan elon ylläpitäjä. Mehiläiset ovat arvostuksensa ansainneet. Suhtaudumme mehiläisten hyvinvointiin tarkasti. Hoidamme mm. varroan torjunnat säännöllisesti luonnonmukaisin menetelmin ilman lääkkeitä. Emme halua aiheuttaa mehiläisille myöskään ahdistusta, joten hoitotoimissa huomioimme mehiläisten käytöksen ja hunajan keruun yhteydessä aloitamme ruokinnan heti. Kuningattarilta ei leikellä siipiä parveilun estämiseksi. Pesiin jätetään talveksi hunajaa ja siitepölyä. Kevättöissä pesille jaetaan lisää siitepölyä ja tarvittaessa ruokaa, jotta kylmä kevät ei lannista. Pesien sijainnilla, kunnolla, kaluston laadulla ja monilla hoitotoimenpiteillä pyrimme siihen, että mehiläisillä on hyvä olla ja terveys kunnossa. Mehiläisten hyvinvointia pitää aistia kuulon, näen, hajun ja jopa niin sanotun kuudennen aistin kautta.
Hunaja on makuelämys!
Samettinen pehmeys, kesäpäivän aurinko kielellä, aavistus niittykukkia ja metsän marjoja. Helposti lusikoitavan lusikkapehemoosen suutuntuma on apilainen ja samettinen. Hunajassa maistuvat kukat ja muut kasvit, kuin viinissä tietty rypälelajike. Emme pakasta tai kuumenna eli pastöroi lusikkapehemoostamme, vaan sekoitamme sen niin, että se pysyy pehmoisena. Näin hunajan kaikki entsyymit, aminohapot, mineraalit ja vitamiinit, joita on noin 200, säilyttävät vaikuttavat ominaisuutensa. Lakeuden Hunajalla on myös erikoishunajia, hunajavalmisteita eli makuhunajia sekä hunajaisia granoloita. Hunajan makuvivahteisuus on upean moninaista. Hunaja on lahja, josta saamme olla kiitollisia mehiläisille. Me haluamme varmistaa, että hunajamme on laadukasta, pehmoista ja että se on terveellinen elämys kaikille. Intohimomme mehiläisiin on myös intohimoa hunajaan!
Terveisiä lakeuksilta
Tomi ja Hannele Suvanto
Mehiläistarhurit Lakeuden Hunaja